Psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilere uzaktan baktığımızda (psikolog: yalnızca psikoloji bölümünden mezun olan kişi) psikologlar sanki sadece klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yaparak ve ardından klinik açarak ya da hastanelerde çalışarak bu mesleği devam ettirebilirler gibi görüyoruz.
Halbuki psikologlar insan ve hayvan davranışlarını anlamak, zihinsel süreçleri incelemek ve psikolojik sorunlara müdahale etmek için eğitim almış uzmanlardır. Bu açıdan baktığımız zaman her psikolog klinik psikolog mudur sorusu, psikoloji alanında çalışan kişilerin farklı uzmanlık alanlarını da tanımak için oldukça önemlidir.
Klinik psikologlar, genellikle lisansüstü eğitim almış ve psikopatoloji, psikoterapi teknikleri, değerlendirme yöntemleri gibi konularda uzmanlaşmış olan psikologlardır. Bu süreçte, psikoterapi yöntemleri kullanarak danışanların düşünsel, duygusal ve davranışsal süreçlerine odaklanırlar.
Ancak, her psikolog klinik psikolog mudur diye sormak, psikologların farklı uzmanlık alanlarına sahip olabileceğini bizlere açıkça gösterir. Örneğin, bir psikoloğu adli psikoloji alanında adliyede, deneysel psikoloji alanında bir laboratuvarda deney yapan ve araştırma yapan bir noktada,bilişsel psikoloji alanıyla zihinsel süreçlere odaklanan bir yerde, gelişimsel psikoloji, endüstriyel ve örgütsel psikoloji gibi diğer alt dallarda uzmanlaşmış bir noktada görebiliriz. Bu psikologlar, insan davranışlarını farklı bağlamlarda inceleyebilirler ve mesleklerinin gerektirdiği uzmanlık alanlarına odaklanabilirler.
Sonuç olarak, her psikolog klinik psikolog mudur sorusu, psikologların sahip oldukları farklı uzmanlık alanlarını ve mesleklerinin çeşitli yönlerini anlamak için önemlidir. Klinik psikologlar belirli bir odakla eğitim almış olsalar da,psikologlar geniş bir yelpazede çalışabilirler ve farklı psikolojik ihtiyaçları karşılamak için çeşitli uzmanlık alanlarına odaklanabilirler. Kısacası, her psikolog, klinik psikolog olmak zorunda değildir. Farklı alanlarda çalışabilirler.
Comentários