OYUN TERAPİSİ
OYUN TERAPİSİ HAKKINDA
• Oyun terapisi nedir?
Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerini sağlayan terapiye denir. Kısacası büyükler için “psikolojik danışmanlık” kavramı ne ise çocuklar için “oyun terapisi” de bir anlamda odur. Terapi sürecinde çocuklara, duygusal problemlerini ifade etmelerine yönelik çeşitli oyuncaklar sunulmuştur. Çocuklar; sanat, kum, hayal gücü gibi oyun terapisinin çeşitli araçlarını kullanarak kendilerini ifade etme şansına sahip olurlar.
• Oyun terapisinde ne olur?
Oyun terapisi yardımıyla çocuklar içsel dünyalarında mücadele ettikleri duygusal olaylarını bir araya toplayan oyunlar yaratabilirler. Bu tecrübeleri genelde çocuk sözel olarak dışa vuramaz. Çocuk yaratacağı oyuna uygun duygusal sorunlarını yansıtan oyuncaklarını seçer ve oyunu yaratır. Bu ifade ile başlayan oyun, oyun ilerledikçe gelişir ve sorunla ilgili rahatlık sağlayana kadar devam eder.
• Oyun terapisinde süreç nasıldır?
Oyun terapisinin süreci çocuğun geçmiş ve bugünde yaşadıkları olaylara yönelik çok çeşitli faktörlere bağlıdır. İki en önemli faktör, çocuğun gelişimsel olarak hangi gelişim çağında olduğu, ve herhangi bir travma olduysa bu travmanın olduğu yaştır. Genellikle yaşanan olaydan sonra ne kadar çabuk terapiye gelinirse, terapi süresi de o kadar kısa olur.
• Çocuğumun oyun terapisine ihtiyacı var mı?
Kimi çocuklar hayatlarının bazı zamanlarında zor bir süreç içine girebilirler. Örneğin anne babanın ayrılması, arkadaş edinmede zorlanmak, okulda ya da evde değişimlere adapte olamamak, hırçınlık, içe kapanıklık vs. Bazı çocuklar bu tür dönemlerde başka çocuklara göre daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilirler. Eğer siz ya da çocuğunuzun hayatındaki başka bir büyük, çocuğunuzla iletişimde ya da onun bazı davranışlarında zorluk yaşıyor ise oyun terapisi size yardımcı olacaktır.
• Oyun terapinin yardımcı olacağı bazı problemler nelerdir?
-Travma Sonrası Stres Bozukluğu
-Telaş, üzüntü, korku, kızgınlık gibi duyguların normalin üzerinde olması
-Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
-Başkalarını ya da kendini acıtacak hareketlerde bulunması
-Anne/baba ayrılırken aşırı tepki verme
-Sosyal içe kapanıklık
-Güven eksikliği/depresyon
-Sebebi anlaşılmayan baş ve karın ağrıları
• Ne sıklıkta geleceğim?
Görüşmeler tercihen aynı gün aynı saatte ve haftada 1 olarak sürdürülmektedir. Ancak gerekli durumlarda danışan/ebeveynler ve psikoloğun ortak kararıyla haftada 2 seans mümkündür.
• Seanslar kaç dakika sürecek?
Seanslar 45 dakika sürmektedir. 45 dakika çocuk ile oyun terapisi sonrasında ebeveyn ile telefonda 15 dk değerlendirme görüşmesi yapılmaktadır. Seansa geç gelmeniz durumunda seans önceden planlanan zamanda sonlanacaktır.
• Seans ücretlerinde indirim mümkün olabilir mi?
Her psikoloğumuzun düşük ücretli terapi ihtiyacını gidermek adına açtığı bir kontenjan bulunmaktadır. Ön görüşmede psikoloğunuzla görüşebilirsiniz.
• Seans iptal ve değişiklikleri nasıl oluyor?
Seansınızı planlanan gün ve saatten 24 saat öncesine kadar değiştirebilir ya da iptal edebilirsiniz. Ancak son 24 saat içerisinde yapılan iptal ve değişim taleplerinde psikoloğunuzun o hafta içerisinde başka bir uygun zamanı olmaması durumunda seans ücretini ödemek danışanın sorumluluğundadır. Aynı durum psikoloğunuzun iptal ve değişim taleplerinde de sizin için geçerlidir.